Arrangørkunnskap

Sikkerhet og beredskap

Hva kan skje?

Hva gjør vi for å unngå at det skjer?

Hva gjør vi hvis det likevel skjer?

Hvem gjør hva?

Med disse fire spørsmålene kan vi forstå hvilke tiltak vi må gjøre for å lage et sikkert og trygt arrangement.

Det er viktig å være forberedt om noe uønsket  skjer, slik at det ikke oppstår usikkerhet om hva man skal gjøre.

Risiko- og sårbarhetsanalyse 

Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)er et verktøy for å planlegge sikkerhetsarbeidet. Denne må forankres hos alle som er del av å planlegge og gjennomføre arrangementet. Når vi skriver en ROS ser vi for oss de verst tenkelige til mindre alvorlige hendelser og lager planer for å takle dette.

I en Ros-analyse ser man for seg en Uønsket hendelse og lager Forebyggende. Hvis det allikevel skjer må man lage seg noen Skadebegrensede tiltak.

En Ros skal være lett å forstå og lett å bruke.

Sikkerhetstips

Å lage en sikkerhetsplan for et arrangement kan være omfattende, og risikovurdering nevnt over er bare en del av dette. Tilpass størrelsen til ditt arrangement.

  • Lær deg CIM Event
    Skal du arrangere utendørs arrangement skal du alltid bruke skjema for Risikovurdering som ligger i CIM Event.

  • Roller og ansvarliggjøring
    Gjør sikkerhetsarbeidet oversiktlig ved å gi tydelige ansvar til ulike ledd i organisasjonen. Alle må vite hvem som gjør hva!

  • Lær av andre
    Kom i kontakt med andre som har gjort dette før og lær av dem. For eksempel ved å bli med i Festivalnettverk Trondheim, delta på Arrangørforum og bransjetreff som Trondheim Calling. Engasjer gjerne noen av Trondheims sikkerhetsleverandører og/eller ta kontakt med Arrangementskontoret og Midtbyen Management i Trondheim.

  • Kjenn dine artister og bidragsytere
    Hvor kontroversielle er dine artister eller bidragsytere? Hvor mange er det som kommer? Undersøk hva som har skjedd på tidligere arrangement. Er det noe dere bør være obs på?

  • Kjenn ditt publikum
    Hva slags publikum er det som kommer for å se det dere har å tilby? Hva pleier å skje når denne gjengen samles?

  • Kjenn og tilpass ditt arrangementssted
    Er det spesielle trekk ved plassen du lager ditt arrangement på som du bør være ekstra oppmerksom på? Det kan være “flaskehalser”, høyder, nærhet til vann, brannfare etc. Lag gode løsninger for infrastruktur, inn- og utganger, og generell publikumsflyt.

  • Lag gode kart
    Dette er viktig for at nødetatene skal kunne planlegge uttrykning men det er også viktig for arrangørens evakueringsplan og at publikum finner veien i en nødsituasjon.

  • Vær og vind
    Hold deg kontinuerlig oppdatert på værholdene som er meldt på arrangementsdato og planlegg for dette.