Guide i søknadsskriving for arrangører

Det er mange steder man kan søke om støtte til sitt arrangement. Både hos kommunen, fylkeskommunen og ulike statlige kulturstøtteordninger. 

Noen etablerte arrangører mottar flerårige tilskudd eller driftstilskudd for sin virksomhet. For nye arrangører vil det være det være mest aktuelt å søke prosjektstøtte rundt et konkret prosjekt i første omgang. 

En hovedregel blant kulturstøtteordningene er at arrangementet er offentlig. Du bør også kunne vise til annen finansiering som billettinntekter og sponsorer, da støtteordningene sjelden fullfinansierer prosjekt.

Hvem er jeg?

 

Det kan være litt overveldende å finne ut hvilke støtteordninger som passer best å søke, mangfoldet av ulike støtteordninger i Norge er stort. For å gjøre jobben enklere er det lurt å først ha en klar formening om sitt eget prosjekt.

  • Hvilken kunstnerisk sjanger opererer man i?
    Er det musikk, litteratur eller bildekunst?

  • Hvem er målgruppen?
    Er det et arrangement rettet mot barn eller voksne?

  • Hvilken type aktør er man?
    Er man en profesjonell aktør, eller en del av frivilligheten?

Verdt å merke seg:

Alle som skal søke støtte hos Trondheim kommune må registrere seg i Aktørbasen. Opplysningene der blir hentet rett inn i søknader så det er tidsbesparende å registrere seg der allerede nå!

For festivaler og større konsertserier anbefales det å søke året før gjennomføring. For mindre enkeltstående arrangement anbefales det å søke senest 3 måneder før gjennomføring.

Søke flere plasser?

 
  • I Norge har vi en oppgavefordeling mellom staten, fylkeskommune og kommune. Kulturlivet er ofte finansiert gjennom samme tredeling. Det er derfor helt normalt at en arrangør søker støtte både til kommune, fylkeskommune og stat (Norsk Kulturråd) for samme prosjekt. 

  • Om du kan vise til lokal og regional støtte fra kommune og fylkeskommune styrker det en søknad ovenfor Norsk Kulturråd. Om du planlegger en ny konsertserie eller kulturarena anbefales det derfor i tidlig fase å opprette kontakt og søke støtte hos lokale og regionale myndigheter. 

Når bør man søke?

 
  • Det anbefales å søke i så god tid som mulig for ditt prosjekt. Normalt kan man ikke søke på prosjekt som allerede er gjennomført før eller rett etter søknadsfrist. 

  • På den andre siden er det helt normalt for arrangører og festivaler å starte billettsalg og markedsføring av sitt arrangement før man har fått svar på sin søknad, siden det ofte er 3-6 måneders saksbehandlingstid. 

  • Om du velger å begynne markedsføring og billettsalg må du ha likviditet til å kunne gjennomføre arrangementet om søknader viser seg å bli avslått. Dette kan selvsagt være utfordrende for mange nye arrangører. Da anbefales å søke i ekstra god tid eller benytte seg av Trondheim Kommune sine strakstiltak hvor saksbehandlingstiden er 2-4 uker

  • For festivaler og større konsertserier anbefales det å søke året før gjennomføring. For mindre enkeltstående arrangement anbefales det å søke senest 3 måneder før gjennomføring.

Et godt tips fra erfarne søknadsskrivere er å begynne i god tid før søknadsfristen og la søknadsarbeidet modne over tid.

Hvis du hasteskriver søknaden rett før fristen øker sjansen for at prosjektbeskrivelsen og budsjett inneholder feil og fremstår ufullstendig.

Hva skal søknaden inneholde?

 
  • Det er viktig at du leser retningslinjene til støtteordningen før søker. Retningslinjene og krav til vedlegg kan variere veldig mellom de ulike støtteordningene. Små støtteordninger krever ofte mindre dokumentasjon og kortere søknadstekst enn de store. 

  • Alle søknader må inneholde en prosjektbeskrivelse som beskriver søker og hva prosjektet går ut på. Her er det viktig å vise til tidligere erfaring og ha en god forklaring på prosjektet ditt. 

  • De fleste støtteordninger for arrangører krever både klare kunstneriske ambisjoner og at man fyller opp øvrige retningslinjer og har god gjennomføringsevne som arrangør. Det er viktig å inkludere fremdriftsplaner, markedsføringsplaner, publikumsmålgruppe og en beskrivelse av egen organisering i prosjektbeskrivelsen. Om du har gode samarbeidspartnere er det også smart å tydeliggjøre i søknad.  Det anbefales også å henvise til der man svarer til støtteordningens retningslinjer i selve prosjektbeskrivelsen.  

  • En søknad må alltid inneholde et budsjett. Her skal du oppgi alle ulike budsjetterte kostnader og inntekter knyttet til ditt prosjekt. Budsjett og søknadssum må være realistisk. Et godt tips er å lese på støtteordningens tidligere tildelinger og se hva lignende prosjekt har fått innvilget i støtte.

  • Merk at de fleste støtteordninger ikke gir driftsstøtte. 

Tips fra erfarne søknadsskrivere

 
  • Begynn i god tid før fristen og la søknadsarbeidet modne over tid.

    Hvis du hasteskriver søknaden rett før fristen øker sjansen for at prosjektbeskrivelsen og budsjett inneholder feil og fremstår ufullstendig.

  • Fatt deg i korthet.

    De som skal behandle søknaden trenger ikke hele oppskriften på hva du ønsker å gjøre, men en kort oversikt over deg som søker, hva ditt prosjekt går ut på, og hvorfor det bør få støtte.  

  • Se på søknadsskriving som en naturlig del av den totale driften.

    Søknaden skal både vise til økonomi, kunstnerisk innhold og tenkt organisering. En skikkelig god søknad skriver seg omtrent av seg selv ved at man allerede har forankret og skrevet ned kunstnerisk retning, budsjett og organisatoriske planer i forkant av søknadsfrister.